Vaginamuseo avataan Lontooseen – asiaa pintaa syvemmältä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on aloitettu keräys, jonka turvin on tarkoitus avata maailman ensimmäinen vaginamuseo. Sukupuolielimistä puhumista, tutkimista tai niiden esittelemistä on pidetty jokseenkin tabuna, vaikka informaation levittäminen voisi edesauttaa naisten hyvinvointia sekä arvostusta.

Vaginamuseoprojekti käynnistyi jo muutama vuosi sitten aiheeseen liittyvien näyttelyiden muodossa. Nyt projektin alullepanijat haluavat perustaa pysyvän näyttelyn sekä tilan, jossa olisi vaginaan ja naisen sukupuolielimiin liittyviä kokoelmia vaihtuvien näyttelyiden muodossa. Vaginamuseo avataan todennäköisesti Lontooseen, mutta tarkempaa paikkaa ei ole vielä päätetty.

Gynekologisia tutkimuksia, naisen lisääntymiselimen toimintaa ja sen ympärille muodostuneita aiheita esittelevä näyttely voisi edesauttaa myös seksuaaliterveyttä, naisten arvostusta ja hyvinvointia. Islannissa on penismuseo, mutta vaginalle omistettua pysyvää näyttelyä ei ole vielä koko maailmassa. Historiaa, tiedettä ja sosiaalisia aspekteja yhdistelevä vaginamuseo tulee olemaan aikakautensa ensimmäinen.