Miehen DNA vaihtui luuydinsiirrossa – lääkärit ja poliisit ällistyivät

Viihdeuutiset · Stara.fi

Luuydinsiirto voi pelastaa esimerkiksi leukemiaan sairastuneen ihmisen hengen, sillä siinä vaihdetaan ihmisen luuydin, joka tuottaa uusia verisoluja. Tällaisia operaatioita on tehty jo pitkään, mutta nyt eräs mies on saanut luuydinsiirossa hämmentäviä seurauksia. Hänen DNA:nsa nimittäin muuttui operaation myötä.

Yhdysvaltojen Renossa asuva poliisi Chris Long sai saksalaisen luovuttajan luuydintä, koska hän oli sairastunut leukemiaan. Varsinainen hämmennys levisi, kun lääkäreille selvisi kuukausien kuluttua, että Longin DNA oli muuttunut toiseksi. Nyt hänessä on kahden eri henkilön DNA:ta.

– On aika ihmeellistä, että minä voin kadota ja tilalle ilmestyy joku toinen, Chris Long kommentoi The New York Timesille.

Yhdysvaltojen poliisiviranomaiset tutkivat parhaillaan miten DNA:n vaihtuminen voi vaikuttaa rikostutkintaan ja voisivatko rikolliset ehkäistä esimerkiksi murhasyytteet tai isyyden paljastumisen vaihtamalla oman DNA:nsa luuydinsiirrolla toisen henkilön DNA:ksi. Long on suostunut olemaan mukana tutkimuksessa. Washoe Countyn poliisin erikoistutkija Darby Stienmetz kertoi lehdelle olleensa kollegoineen shokissa saatuaan tietää tapauksesta.