Suomalaisnuorten tupakointi vähenee nopeasti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisten tupakoiminen on vähentynyt viime vuosina, ja harva nuori edes aloittaa huonoa tapaa. Moni tupakoitsija myöntää häpeävänsä savukkeiden polttamista, mutta lopettaminen on vaikeaa. Suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä tupakoi päivittäin 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut tuoreet tilastotiedot suomalaisten tupakoimisesta. Aikuisväestön tupakointi ei enää vähentynyt vuonna 2018. Sen sijaan 14–20-vuotiaiden nuorten päivittäinen tupakointi on vähentynyt edelleen. Pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä kuusi prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2019. Aikuisista kuitenkin 63 prosenttia haluaisi lopettaa tupakoinnin.

– Tupakoinnin vähenemisen pysähtyminen aikuisilla on huolestuttavaa. Tupakoinnin lopettamisen tukea tulisikin tehostaa, jotta yhä useampi lopettamista haluavista yrittäisi ja onnistuisi siinä, toteaa asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä.