Suomessa toiminut kauneuskirurgi vältteli veroja – jätti maksamatta lähes miljoona euroa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomessa vuosien 2010-2015 mittavaa liiketoimintaa harjoittanut kauneuskirurgi on epäiltynä törkeästä veropetoksesta. Hänen epäillään vältelleen veroja 920.000 eurolla. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinnassa on tutkittu kauneusalan elinkeinoharjoittajan törkeää veropetosepäilyä.

Rikostutkinta käynnistyi Verohallinnon poliisille tekemällä tutkintapyynnöllä. Mieslääkäri oli tehnyt kauneuskirurgisia toimenpiteitä yksityishenkilöille. Verohallinto teki yritykseen verotarkastuksen. Tarkastuksen perusteella Verohallinto oli arvioinut, että Suomessa ja Virossa asuvalle henkilölle oli muodostunut Suomeen kiinteä toimipaikka ja siten myös verovelvollisuus.

– Epäilty oli jättänyt vuosien 2010–2015 aikana ilmoittamatta veron välttämistarkoituksessa Suomen Verohallinnolle merkittävän osan kauneuskirurgisista toimenpiteistä saatuja ansiotuloja muun muassa arvonlisäveroihin ja ennakkoperintään liittyen, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja talousrikosyksikön johtaja Mikko Kiiski.

Rikoksesta epäilty lääkäri oli järjestänyt elinkeinotoimintansa siten, että Suomessa myytyjen kauneuskirurgisten toimenpiteiden myyntipalvelu oli järjestetty tunnetun Suomessa ja Virossa toimivan plastiikkakirurgisen toimijan brändin kautta tai sitä hyväksikäyttäen. Korvauksena lääkäri maksoi toimijalle korvausta, jonka verovelvoitteet ovat esitutkinnan ja rikosepäilyn perusteella myös jääneet hoitamatta. Tästä syystä asiassa epäillään myös suomalaisnaista avunannosta törkeään veropetokseen.

Verohallinto vaatii epäillylle rangaistuksen lisäksi mittavia vahingonkorvausvaatimuksia, sillä menettelyn ja epäillyn teon perusteella vältetyn veron määräksi on selvinnyt tutkinnassa yli 920.000 euroa. Esitutkinnan perusteella teossa on ollut suunnitelmallisuutta ja teolla on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä. Rikosjuttu siirtyy esitutkinnnan ja loppulausuntovaiheen valmistuttua Itä-Uudenmaan syyttäjävirastoon syyteharkintaan.