Suomen koronasovelluksen koekäyttö alkaa tänään – auttaa tartuntaketjun katkaisemisessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemia yllätti suomalaiset viranomaiset housut kintuissa maaliskuussa. Vaikka viruksesta oli kerrottu jo maailmanlaajuisesti vuodenvaihteessa, ei siihen valmistautuminen ollut riittävällä tasolla. Virusta verrattiin tavalliseen flunssaan ja ihmiset saivat kulkea oireisena ulkomailta Suomeen vapaasti useden viikkojen ajan. Oletettiin, että huolellinen käsienpesu riittää.

Nyt, viisi kuukautta myöhemmin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on aloittanut ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä. Avuksi on muun muassa otettu koronasovellus, jonka avulla voi vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koekäyttäjiä on aluksi muutamia kymmeniä. Sovelluksen lisäksi kaavaillaan maskipakkoa ja lentokentillä tehtäviä pikatestejä. Matkustajille on asetettu edelleen karanteeneja ja tartuntojen määrä on lähtenyt uudestaan kasvuun.