Suomalaistutkimus: Teini-iän kaverisuhteet parantavat tyytyväisyyttä elämään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Teininä solmitut ystävyyssuhteet heijastuvat myöhemmälle iälle. Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimus osoitti, että nuorten kaveruussuhteista on hyötyä aikuisiällä elämän tyytyväisyyden asteeseen. Ihminen on tyytyväisempi, jos hänellä on sosiaalisia suhteita.

Sen sijaan teini-iän yksinäisyys vaikuttaa myöhemmin nuorten aikuisten heikompaan elämäntyytyväisyyteen. Elämäntyytyväisyyden tiedetään olevan yhteydessä psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin nuoruusiän sosiaaliseen aktiivisuuden ja ihmissuhteiden vaikutusta elämäntyytyväisyyteen nuorella aikuisiällä. Teinien kannattaa kokoontua ja viettää yhdessä aikaa. Se vaikuttaa suotuisasti heidän tulevaisuuteensa.

– Tämä on tärkeä löydös, joka voi auttaa ymmärtämään esimerkiksi ajankohtaisen koronapandemian mahdollisia vaikutuksia nuorten hyvinvointiin pidemmällä aikavälillä, toteaa tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, LT Virve Kekkonen.