Tutkimus: Koronavirus ei tartu uudestaan ainakaan neljään kuukauteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin kaupungin tutkimuksessa on selvitetty maaliskuusta 2020 alkaen koronaviruksen sairastaneiden viruksen vasta-ainemääriä. Tulosten mukaan virukselle on vasta-aineita ainakin neljän kuukauden ajan.

Vasta-ainetestien perusteella koronavirustartuntoja oli enemmän kuin mitä keväällä oli testattu. artunnan saaneista suurin osa sairasti taudin lievänä eikä tarvinnut sairaalahoitoa. Lähes kaikille koronavirustartunnan saaneille muodostui vasta-aineita ensimmäisen kuukauden kuluessa tartunnasta.

– Vaikka emme vielä tiedä varmuudella, millainen immuniteetti suojaa uudelta tartunnalta, juuri neutraloivilla vasta-aineilla todennäköisesti on merkitystä. Tässä tutkimuksessa nähtiin, että neutraloivia vasta-aineita muodostui lähes kaikilla koronavirustartunnan saaneilla ja suurimmalla osalla myös ne säilyivät seurannan ajan, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

THL:n tutkimuksessa selvitetään seuraavaksi immuniteetin säilymistä 6–7 kuukauden kuluttua tartunnasta. Tuloksia on odotettavissa loppuvuoden aikana. Tutkimukseen kutsuttiin mukaan perheitä, joissa oli juuri todettu koronavirustartunta. Kaikkiaan mukana on 39 perhettä ja yhteensä 129 tutkittavaa, joista osa on lapsia.