Tutkimus: Metron ovenkahvassa enemmän mikrobeja kuin vessassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalainen nanopinnoituksiin ja pintahygieniaratkaisuihin erikoistunut yritys Nanoksi Finland Oy on tutkinut kesäkuussa erilaisten pintojen mikrobimääriä. Mittaukset on tehty luminometrillä eli ATP-mittarilla, joita käytetään yleisesti osana elintarvike- ja siivousalan omavalvontaa.

Nanoksin mittaukset osoittivat, että metron ovenkahvassa ja liukuportaiden käsinojassa voi olla vielä suurempi tai yhtä suuri määrä mikrobeja kuin wc-tiloissa. Mikrobit kuten virukset ja bakteerit viihtyvät likaisilla pinnoilla, ja kosteilla pinnoilla ne myös lisääntyvät. Jos pinnalla on likaa tai kosteutta sen suojana, taudinaiheuttajat voivat säilyä elossa päiväkausia. Vastuu pintojen puhtaanapidosta on kiinteistön omistajalla ja liiketoiminnan harjoittajalla.

– Nanopinnoitus vähentää virusten ja bakteerien määrää pinnoilla ja sisäilmassa. Pinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi, Nanoksista kerrotaan.

Nanopinnoite pitää pinnan hygieenisenä vuoden ajan toisin kuin monet desinfioivat kemikaalit. Pinnoite on näkymätön, kemikaaliton ja käyttäjälleen täysin turvallinen. Pinnoituksella pinnasta voidaan saada yhtä puhdas kuin sairaalan leikkausosastolla.