Sokeri vahingoittaa ihoasi – tässä neljä negatiivista vaikutusta

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni iho-ongelmista kärsivä on voinut kuulla pohdintoja siitä miten makeat herkut ja esimerkiksi suklaa voivat olla pahentamassa aknea. Huono ruokavalio ja etenkin nopeasti verensokeria nostavat ruoat ja herkut pahentavat ihon tulehdustilaa ja vaikeuttavat näin myös aknen parantumista.

Sokerilla on neljä suurta negatiivista vaikutusta, jotka näkyvät ensimmäisenä ihomuutoksissa. Sokeri aiheuttaa kehossa oksidatiivista stressiä, jolloin kehon vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. Vapaita radikaaleja syntyy kun sokeria nautitaan rasvan tai proteiinin kanssa.

Vapaat radikaalit aiheuttavat ihovaurioiden lisäksi DNA-vaurioita ja altistavat myös syövälle. Ne sotkevat myös kehon kollageenintuotannon, minkä vuoksi paljon sokeria käyttävän henkilön ihossa alkaa näkymään ikääntymisen merkkejä herkemmin. Kun ihon elastisuus katoaa, hymy- ja otsarypyt tulevat ensimmäisten joukossa esille.

Sokeri aiheuttaa Poosh-sivuston mukaan myös ihossa tulehdusta, joka on syy ihon punoittamiseen, turvotukseen, ihon sävyn epätasaisuuteen, finneihin ja ihottumiin. Sokeri nostaa nopeasti myös insuliinintuotantoa, mikä puolestaan kiihdyttää rasvantuotantoa ihossa. Tämä lisää epäpuhtauksien, finnien ja mustapäiden esiintymistä ihossa entisestään.