Lääkeyhtiöltä odotettuja uutisia: Tuore koronarokote antaa 90 prosentin suojan

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lääkeyhtiö Pfizer on juuri paljastanut monien odottamia uutisia. Yhtiön ja saksalaisen BioNTech SE:n mukaan tuore kokeellinen rokote tarjoaa alustavasti yli 90 prosentin suojan koronavirusta vastaan. Euroopan unioni on jo tilannut yhtiöiltä 200 miljoonaa rokoteannosta.

Tutkijat olivat odottaneet koronarokotteen antavan vain noin 50 prosentin suojan. Pfizerin rokote on kuitenkin tutkimuksissa osoittautunut odotettua tehokkaammaksi. Rokotteen kolmannessa ja viimeisessä tutkimusvaiheessa mukana oli 43 538 eritaustaista vapaaehtoista.

Rokote täytyy antaa kahdesti, ja se alkaa suojamaan koronalta vasta 28 vuorokauden päästä ensimmäisestä annoksesta. Rokote vaikuttaa kuitenkin suojaavan koronatartunnalta ainakin vuoden ajan. Vakavia sivuvaikutuksia ei ole toistaiseksi ilmennyt.

Koronarokotteeseen liittyvät kokeet jatkuvat edellen, joten sen tehokkuuden arvio saattaa The Guardian -lehden mukaan vielä muuttua. Rokotteen valmistaminen on kuitenkin jo aloitettu, ja vielä tämän vuoden puolella sitä pitäisi olla tarpeeksi 25 miljoonan ihmisen suojaamiseen. Vuonna 2021 määrän odotetaan kasvavan 1,3 miljardiin annostukseen.