Someilmiö maskien puolesta leviää verkossa: ”#kansanviisivalttia”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ympäri maailmaa on jo keväästä saakka saatu runsaasti tutkimustietoa, jonka mukaan maskien käyttäminen hidastaa koronaviruksen leviämistä merkittävästi. Suomessa maskisuositusta ei annettu vielä keväällä, koska hallitus ei ryhtynyt hankkimaan maskeja ajoissa ja Suomi myöhästyi lopulta myös EU-maiden yhteishankinnoista. Maskisuositus annettiin lopulta myös suomalaisille, ja tällä hetkellä niiden käyttäminen on erittäin ajankohtaista.

Instagramissa lähti äskettäin leviämään disinformaatiota levittävä kampanja, josta käytettiin asiasanaa #kansanviisivalttia. Kampanja kääntyi nopeasti siihen, että maskien vastustajien sijaan samalla asiasanalla ryhdyttiin levittämään päinvastaista viestiä maskien käytön tärkeydestä. Kampanja leviää sosiaalisessa mediassa edelleen, ja mukaan on liittynyt sankka joukko suomalaisia.

Alunperin maskeja vastustaneesta kampanjasta on muodostunut kampanja maskien puolesta. Kampanjan kuvissa nähdään millaisia maskeja suomalaisilla on nykyisin käytössään. Aika näyttää julkaistaanko kyseisellä asiasanalla enemmän maskittomia vai maskillisia kuvia, mutta tuoreimmissa kuvissa maskit ovat ylivoimaisessa johdossa.