Suomessa on todettu 550 uutta koronavirustartuntaa – rokotteiden myyntilupia odotetaan jo jouluksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjesti tiedotustilaisuuden koronavirukseen liittyen. Katsauksessa kerrottiin, että Suomess on todettu 550 uutta tartuntaa. Kokonaistartuntojen määrä on kasvanut hurjasti viime viikosta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean farmaseuttis-biologisen yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle kertoi, että Euroopan lääkeviraston EMA:n tietojen perusteella ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voisi olla odotettavissa loppuvuodesta, mahdollisesti jo joulun tienoilla. Kun myyntilupa on saatu, saadaan ensimmäiset rokotteet maahan noin kahdessa viikossa tai nopeammin.

Rokotukset käynnistetään sen jälkeen iäkkäimmistä ihmisistä nopealla aikataululla. BioNTECH/Pfizerin rokotteessa on 95 prosentin teho. Mikäli THL kehottaa, että rokote pitäisi lisätä kansalliseen rokotusohjelmaan, ryhdytään asialle hankkimaan rahoitusta ja ohjelman käynnistämiseen voi mennä kokonaisuudessaan kuukausia tai vuosia.