Talven automatka voi keskeytyä monesta syystä – näin valmistaudut joululiikenteeseen

Matkailu · Terhi Piiroinen

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan tänä vuonna tuskin nähdään perinteistä joululiikennettä, koska etätyöt mahdollistavat joululiikenteen jakamisen useammalle päivälle. Keskeinen lomaliikenteen onnettomuusriskiä lisäävä tekijä on huono ajokeli. Lumisade, kovat pakkaset ja huono näkyvyys vaikuttavat aina ajoturvallisuuteen.

Talvella on tärkeää suhteuttaa ajonopeus ja turvavälit vallitsevaan keliin. Tämä korostuu, jos ajetaan letkoissa. Isossa maassa olosuhteet voivat muuttua ratkaisevasti ajomatkan aikana. Vaikka etelästä liikkeelle lähtiessä ei olisi vielä lunta, parin tunnin ajon jälkeen voi olla hyvin liukasta.

– Pitkät ajomatkat vievät usein sellaisille teille, jotka eivät ole ennalta tuttuja, joten reitti kannattaa suunnitella hyvin ennalta. Usein onnettomuuksia sattuu tilanteissa, kun ollaan ajamassa esimerkiksi risteyksestä ohi ja pyritään reagoimaan viime hetkellä, asiantuntija Tommi Helosvuo LähiTapiolan korvauspalveluista.

Ennen matkaa kannattaa varmistaa, että auto on kaikin puolin sopiva talviajoon – renkaista varusteisiin. Yllättäviä tilanteita varten on hyvä varata autoon myös lämmintä vaatetta, juotavaa ja syötävää.Jos auto hyytyy tai jää törmäyksen seurauksena tielle, laita hätävilkut päälle. Tilanteen salliessa voit myös viedä varoituskolmion tien reunaan varoittamaan muita. Apua tilanteessa saat soittamalla oman vakuutusyhtiön tai muuhun tieliikennepalveluun.

– Tarvittaessa auto jatkaa matkaa hinaajan perässä ja matkustajat esimerkiksi sijaisautolla, taksilla tai julkisessa liikenteessä, hän jatkaa.