Tutkimus: Terveyden lukutaito parantaa iäkkäiden elämää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jyväskylän gerontologian tutkimuskeskuksen mukaan hyvä terveyden lukutaito tukee aktiivista elämänotetta vanhuudessa. Tutkimuksessa todettiin, että hyvä terveyden lukutaito auttoi aktiivisen elämänotteen säilyttämistä silloinkin, kun iäkkäällä ihmisellä oli useita sairauksia.

Terveyden lukutaidolla tarkoitetaan ihmisen kykyä löytää, ymmärtää, hyödyntää ja arvioida terveyteen liittyvää tietoa. Se kertoo esimerkiksi siitä, kuinka helppoa tai vaikeaa ihmisen on käyttää eri lähteistä tulevaa terveyteen liittyvää tietoa omasta terveydestä huolehtimiseen ja oikeanlaisten terveyspalvelujen löytämiseen tai ymmärtää terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita.

– Aikaisemmin muualla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että niillä iäkkäillä ihmisillä, joilla on hyvä terveyden lukutaito, on vähemmän kroonisia sairauksia. Havaitsimme saman asian, mutta lisäksi tutkimuksessamme selvisi, että hyvä terveyden lukutaito ennusti aktiivisena vanhenemista paremmin kuin sairauksien lukumäärä, yliopistonlehtori Johanna Eronen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo tutkimuksesta.