Mies kuvasi huikean näyn – laiva näytti leijuvan taivaalla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Merillä ja meren läheisyydessä voidaan toisinaan törmätä hämmästyttävään optiseen harhaan. Kangastuksena tunnetun ilmiön ansiosta merellä seilaavat laivat voivat näyttää leijuvan ilmassa.

Colin McCallum törmäsi taannoin Skotlannin Banffin rannikon tuntumassa yllättävään näkyyn. Suurikokoinen rahtilaiva näytti leijailevan ilmassa merenpinnan yläpuolella. McCallum ikuisti näyn kuvaksi ja videoksi, jotka levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa.

McCallum kertoo Unilad-sivuston mukaan luulleensa hetken rahtilaivan leijuneen oikeasti ilmassa, kunnes hän tajusi kyseessä olleen optinen harha. Miehen todistama kangastusilmiö tunnetaan nimellä Fata Morgana. Lämpötilainversiosta johtuvassa ilmiössä valonsäteiden kaareutuminen ylittää maapallon pinnan kaarevuuden, mistä puolestaan aiheutuu erikoinen optinen harha.