Koronaviruksella yllättävä sivuoire – aiheutti tuntikausien erektion

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Vaikka koronaviruksen pääsääntöiset vaikutukset ovat monien potilaiden kohdalla samoja, ilmenee toisilla erikoisempia sivuoireita. Eräälle yhdysvaltalaismiehelle covid-19 -tauti aiheutti kolmituntisen erektion.

Koronatartuntaan saanut 69-vuotias ohiolaismies toimitettiin Miami Vallen sairaalaan vakavasti heikentyneen terveydentilan vuoksi. Keuhkoihin kertynyt neste oli aiheuttanut potilaalle hengitysongelmia. Hengityslaitteeseen kyketty mies asetettiin makuulle vatsalleen 12 tunniksi, jotta hänen kehoonsa pääsisi enemmän ilmaa.

Kun potilas käännettiin, huomasi hoitaja miehellä erektion. Penikselle asetetusta jääpussista huolimatta se säilyi kolmen tunnin ajan. Erektio pysäytettiin Science Direct -julkaisun mukaan poistamalla peniksestä verta neulalla.

Potilas kuoli lopulta hänen keuhkojensa petettyä. Kiihottumisen sijaan pitkäkestoinen erektio oli johtunut priapismina tunnetusta kivuliaasta vaivasta. Lääkärit uskovat priapismin aiheutuneen koronasta, sillä viruksen tiedetään toisinaan aiheuttavan veritulppia odottamattomiinkin osiin kehossa.