Koiria palautetaan eläinsuojiin uskomattomista syistä: ”Ei sopinut sohvan väreihin”

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lemmikkien hankkiminen on yleistynyt korona-aikoina esimerkiksi yhtäkkiä. Taustalla voi olla niin kotona-vietetyn ajan lisääntyminen kuin yksinäisyydestä kärsiminenkin. Lemmikin pitäminen voi kuitenkin olla iso vastuu, ja neliljalkaisen ystävän hankkimista kotiin on syytä miettiä kahdesti.

Lontoossa toimivan Battersea Dogs and Cats Home -eläinsuojan entinen toimitusjohtaja Claire Horton on kehottanut lemmikin hankkimista suunnittelevia varmistamaan, että he ovat tekemässä päätöksen oikeasta syystä. Hän kertoi BBC:n Desert Island Discs -ohjelmassa noin 10 prosenttia uuden kodin saaneista koirista palaavan myöhemmin eläinsuojaan. Joskus taustalla ovat ymmärrettävät syyt, kuten sairaus, parisuhteen päättyminen, talousongelmat tai omistajan kuolema, mutta toisinaan ihmisillä ei ole vain ollut todellista ymmärrystä lemmikinomistamiseen liittyvää vastuuta kohtaan.

– Meillä on käynyt ihmisiä, jotka palauttavat lemmikin koska he luulivat ettei se pissaisi matolle tai pureskelisi ovea. Meille on jopa palautettu koira, joka ei sopinut sohvan väreihin, Horton paljasti Liverpool Echo -lehden mukaan.

Koiran kyseisestä syystä palauttanut henkilö päätyi nopeasti eläinsuojan mustalle listalle, ja sohvan värin kanssa sopimaton koira on sittemmin saanut uuden kodin. Ongelmatilanteista huolimatta Horton kuvailee eläinten adoptointia tärkeäksi työksi. Se antaa hylätyille lemmikeille uuden mahdollisuuden saada rakastavan kodin, ja eläinsuojassa rescue-eläimiä kuvaillaankin parhaiksi riippumatta niiden rodusta tai väristä.