Lemmikeillä todettu koronatartuntoja – brittimuunnos levinnyt kissoihin ja koiriin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Eläinlääkäreiden tietoon on tullut tutkimustilastoa, jonka mukaan koronavirustartunta voi tarttua lemmikkieläimiin. Tartunta kuitenkin useimmiten edellyttää, että eläin on ollut läheisesti tekemisissä koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa.

Maailmalla on havaittu koronavirustartuntoja useilla eri eläinlajeilla. Science-lehti julkisti viime viikolla kaksi raporttia, joissa käsiteltiin lemmikkien koronatartuntoja. Raporteissa kerrottiin niin sanotun “brittimuunnoksen” levinneen nyt myös kissoihin ja koiriin.

Toistaiseksi brittimuunnoksen aiheuttamaa sairautta on epäilty noin tusinalla lemmikillä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Kissa voi saada tartunnan helpommin kuin koira ja koirat ovat usein oireettomia, kun kissoilla on havaittu hengitystie- tai ruuansulatuskanavan oireita.

– Tähän saakka koronavirus on aiheuttanut lemmikeissä, lähinnä kissoissa, vain vähäisiä oireita, mutta ns. brittimuunnos saattaa muuttaa tilanteen. Sekä Iso-Britanniassa, että Yhdysvalloissa COVID-19- positiivisten omistajien perusterveitä lemmikkejä on otettu sairaalahoitoon ihmisten koronavirustautia vastaavalla oirekuvalla, FirstVet Suomen vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen kertoo.

Eläinten tartuntoihin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia on Ruokaviraston sivuille koottuna. Sairastuneet lemmikit tulee eristää karanteeniin ihmisten tavoin.