Suomalaisnainen nettihuijauksen kohteena – luuli saaneensa viestejä avaruudesta

Ohhoh! · Tim Isokivi

Nettihuijarit esiintyvät usein kuuluisuuksina, kuninkaallisina tai romanssia etsivinä miehinä ja naisina, mutta nyt Savonlinnassa on paljastunut jokseenkin epätavallisempi petos. Kuusikymppisen naisen kerrotaan joutuneen Yhdysvaltojen avaruushallinto NASAn työntekijänä esittäytyneen henkilön huijaamaksi.

Savonlinnalaisnainen oli saanut Instagramissa viestejä NASAn leivissä työskentelevänä miehenä esiintyneeltä taholta, joka väitti olleensa viestien lähettämishetkelläkin avaruudessa. Viestittelyn jatkuessa läheisissä merkeissä mies kertoi hänellä olevan hallussaan kultaharkkoja, joiden siirtämisessä hän olisi tarvinnut naisen apua. Avaruusmies pyysi naista maksamaan niiden toimittamisesta 7 500 euroa ulkolaisille tileille.

Uhri ymmärsi lopulta joutuneensa petoksen uhriksi ja teki asiasta rikosilmoituksen. Hän onnistui saamaan siirtämistään rahoista takaisin 2 000 euroa. Tapauksesta ensimmäisenä uutisoineiden Ilta-Sanomien mukaan loput 5 500 katosivat huijareiden taskuihin.

Tapauksen esitutkinta on kuitenkin sittemmin määrätty lopetettavaksi. Tutkinnanjohtaja Tarja Lehtonen kirjoitti vastaavissa tapauksissa olevan tyypillisesti kyse useamman henkilön ryhmistä, jotka esiityvät ammattimaisesti yhtenä henkilönä. Hän pitää huijarin tai huijareiden henkilöllisyyden selviämistä epätodennäköisenä, ja koska rikoksen tekopaikka ei ole selvillä, ei lisäselvitys luultavasti onnistuisi.