Loviisan edustalta löytyi uusi simpukkalaji – levinnyt Meksikonlahdelta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Lajiotietokeskus kertoo, että Loviisan edustalta on löydetty ensimmäistä kertaa Rangia cuneata -simpukkaa. Kyseessä on vieraslajina ympäri maailmaa levinnyt Meksikonlahdelta kotoisin oleva simpukka.

– Ensimmäiset havainnot Itämereltä on tehty 2010 Kaliningradin alueella, 2011 Puolassa, Liettuassa 2013, Saksassa 2014 ja viimeisimpänä Virossa 2015 ja Ruotsissa 2016. Suomen ensimmäiset havainnot lajista tehtiin toukokuussa 2021 Loviisan edustan merialueella, Suomen Lajitietokeskuksesta kerrotaan.

Simpukoita on löytynyt muutamia kymmeniä kalastusverkkoihin takertuneina. Lisäksi Pyhtään Munapirtistä löytyi toukokuun lopulla pari simpukkaa rannan rakkolevävallista. Suurin osa löytyneistä simpukoista on ollut kuolleita, tyhjiä kuoria, mutta eläviäkin simpukoita on löytynyt. Ne ovat mahdollisesti levinneet laivojen mukana.