Ravintola- ja matkailuala ehkä elpymässä – työvoimapula uhkaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ravintola- ja matkailualalla on juuri nyt auki poikkeuksellisen paljon työpaikkoja. Kesäkuussa 2021 Duunitori-sivustolla oli julkaistuna peräti 4.117 ravintola- ja matkailualan työpaikkailmoitusta, mikä on 170 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Se on myös 106 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019 samaan aikaan.

Koronapandemia ja sen mukanaan tuomat rajoitukset iskivät rajusti ravintola- ja matkailualaan keväällä 2020. Pandemia toi mukanaan lomautusten ja irtisanomisten aallon. Nyt tilanne näyttää kirkastuneen, sillä Suomen suosituimman työnhakupalvelun Duunitorin työpaikkadata osoittaa, että ravintola- ja matkailualalla on ollut huhtikuusta 2021 lähtien enemmän avoimia työpaikkailmoituksia kuin kahtena edellisvuonna.

Työpaikkailmoitusten määrän kasvua selittää paitsi kohentunut koronatilanne, myös jälleen kasvanut pula ravintola- ja matkailualan ammattilaisista. Ravintolayhtiö Noho Partnersin Aku Vikström arvioi Helsingin Sanomien artikkelissa jopa viidenneksen ravintola-alan työntekijöistä siirtyneen korona-aikana työskentelemään muille aloille.