Sinilevät lisääntyneet merialueilla – sisävesissä tilanne tavanomainen

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomen ELY-keskusten mukaan sinilevätilanne on huonontunut merialueilla ja levää on havaittu laajoilla alueilla. Sisävesien osalta tilanne on tavanomaisempi, joskin yksittäisillä järvillä sinilevää voi esiintyä runsaastikin.

Merialueilla sinileväesiintymiä on havaittu koko Saaristomeren alueella. Sinilevää on ollut veteen sekoittuneena laajoilla alueilla, mutta suojaisimmissa paikoissa kuten lahdissa on saattanut muodostua pintaesiintymiä. Myös Selkämerellä tilanne on huonontunut ja levää on havaittu muun muassa Rauman vesillä ja Mannervedellä. Porin rannikon lähivesien tilanne on parempi, eikä ELY-keskukselle ole tullut tietoon sinilevähavaintoja.

Sisävesialueilla tilanne on tavanomaisempi. Yleinen kuva sisävesien tilanteesta on rauhallinen, joskin sinilevä on yleistynyt kesän edetessä ja sitä on paikoin havaittu runsaastikin. Järvissä sinilevätilanne on aina järvikohtainen ja tilanne voi vaihdella nopeastikin, minkä vuoksi järvistä ei voida tehdä suuria yleistyksiä. Lisätietoa Järviwikistä.