Rapukausi alkaa – tässä vinkit onnistuneisiin juhliin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Rapukausi alkaa tuttuun tapaan 21. heinäkuuta. Ravut ovat herkullisia, mutta niillä ei kovin helposti saa vatsaa täyteen. Rapuja kannattaa varata 10-12 kappaletta syöjää kohden.

– Kata lisäksi pöytään ainakin paahtoleipää. Alkukeitolla voit varmistaa, etteivät vatsat ala kurnia liian äänekkäästi ensimmäisten saksiniekkojen perkuussa. Snapsit kuuluvat rapujuhlaperinteeseen, mutta kannattaa valita myös ruokajuoma niin, että se korostaa rapujen upeaa makua, Pro Kala ry vinkkaa.

Mineraaliset valkoviinit sekä vaaleat oluet ovat yleensä aina hyviä valintoja. Muista myös alkoholiton vaihtoehto: rapujen kanssa maistuu sitruksinen juoma, kuten sitruunainen kivennäisvesi, tai voit käyttää ruokajuomana myös alkoholitonta olutta.

Kattauksen täytyy tietysti olla kaunis, mutta ota huomioon myös käytännön asiat. Rapuja syödään sormin, joten jokaiselle ruokailijalle kannattaa kattaa pieni vesikulho sormien huuhtelua varten. Varmista, että servettejä on tarpeeksi, ja varaa astia myös rapujen kuorille.

Rapujuhlissa tärkeintä on rento yhdessäolo. Tarkoitus ei ole kilpailla siitä, kuka saa nopeiten ravun syötyä tai pyrstön siisteimmin irroitettua. Vierustoverilta saa ja kannattaa pyytää neuvoa, ja kokeneemmat opastavat niitä, joille rapujen syönti on vieraampaa.

Perinteinen keitinliemi

5-6 l vettä

1,5 dl karkeaa suolaa

3-4 sokeripalaa

1 puntti kruunutilliä

Rapujen keittoaika on noin 10 minuuttia. Keittämisen jälkeen jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.

Pakasterapuja ei tarvitse keittää, mutta ne voi sulattaa jäähtyneessä keitinliemessä, jolloin ne saavat tuoreemman maun.