Kurtturuusu ottanut ylivallan rannikolla – joudutaan torjumaan jo kemiallisesti

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallitus torjuu kesän aikana kurtturuusukasvustoja valtion mailla esimerkiksi Norrskärillä ja Fäliskäretillä. Esiintymät ovat näillä saarilla runsaita, minkä vuoksi suurin osa niistä torjutaan kemiallisesti. Kurtturuusujen leviäminen saaristossa voidaan edelleen pysäyttää, mikäli kaikki maanomistajat alkavat nyt torjumaan ruusukasvustoja omilla maillaan.

– Metsähallitus toimii pitkäjänteisesti ja eri puolilla rannikkoa haitallisen vieraslajin, kurtturuusun, hävittämiseksi. Torjunta tehdään mekaanisesti näivettämällä tai peittämällä kasvustot, tai kemiallisesti käyttämällä glyfosaattia, Metsähallitukselta kerrotaan.

Metsähallitus käyttää edelleen laajalti mekaanisia torjuntakeinoja, mutta joissain tapauksissa on päädytty siihen, että kemiallisen torjunnan hyödyt ylittävät haitat. Glyfosaatin käyttö tehdään niin, että haittavaikutukset muulle luonnolle minimoidaan.