Isokokoinen meteori valaisi yötaivasta Norjassa – nyt sen osia etsitään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Norjassa hämmästeltiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä taivaalla näkynyttä kirkasta valoilmiötä. Eteläisen Norjan yötaivasta valaisi meteori, jota on kuvailtu epätavallisen isoksi. Silminnäkijöiden mukaan taivaalla näkyi kirkas välähdys jota seurasi räjähdyksen ääni, ja osa kertoo tunteneensa jopa paineaallon aiheuttaman tuulenpuuskan.

Poliisi kertoo saaneensa tapahtuneesta lukuisia ilmoituksia. Ilmiön ei kuitenkaan tiedetä aiheuttaneen henkilö- tai omaisuusvahinkoja. Meteoriitin arvioidaan osuneen maahan noin 60 kilometrin päässä Oslosta sijaitsevalla Finnemarkan suojelualueella. Yrityksistä huolimatta meteoriitista peräisin olevia kappaleita ei ole kuitenkaan toistaiseksi löydetty.

Norwegian Meteor Network -järjestön Morten Biletin mukaan alueen hankalan maaston vuoksi kappaleiden löytymisessä voi kestää vuosiakin. Taivaankappaleen arvioidaan painaneen ainakin 10 kiloa. Morten Bilet kertoo Reuters-uutistoimistolle uskovansa meteorin olleen peräisin Marsin ja Jupiterin välissä sijaitsevalta asteroidivyöhykkeeltä. Se kiiti noin 15-20 kilometrin sekuntivauhtia saavuttaessaan Maapallon ilmakehän.