Uusi koronaviruslaji löydetty lepakosta – ihmisille ei toistaiseksi vaaraa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat löytäneet lepakosta kokonaan uuden koronaviruslajin. Ihmisille kyseisestä viruslajista ei kuitenkaan ole uhkaa, ainakaan toistaiseksi.

Tutkijat löysivät viruksen brittiläisistä kääpiöhevosenkenkäyökkö-lepakoista otetuista ulosnäytteistä. Kyseessä on uusi koronaviruslaji, eikä siis ihmisissä leviävän sars-cov-2 -viruksen muunnos. RhGB01-koodinimellä tunnettu virus on kuitenkin läheistä sukua sen kanssa.

Tutkijoiden mukaan uuden viruksen piikkiproteiinit eivät onneksi pysty tarttumaan ihmissoluihin. Ei kuitenkaan ole mahdottomuus, että virus voisi tarttua joskus myös ihmisiin. Virukset saattavat nimittäin ajan kuluessa mutatoitua ja kyetä tarttumaan lajeihin, joihin ne eivät aikaisemmin pystyneet tarttumaan.

Eurekalert-sivuston mukaan mutaatio saattaisi periaatteessa tapahtua, mikäli covid-19 -tauti tarttuisi ihmisestä nyt löydettyä virusta sairastavaan lepakkoon. Tutkijoiden mukaan onkin tärkeää, että sars-cov-2 -taudin leviämistä ihmisistä lepakoihin pyritään ehkäisemään.