Tutkimus: Koirat voivat tunnistaa valehtelun lapsia paremmin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Palturin puhuminen ei kannata, edes lemmikkieläimille. Tuoreen tutkimuksen mukaan koirat saattavat nimittäin tietää milloin niille valehdellaan. Valehdelluksi tulemisen seurauksena ne voivat myös olla välittämättä ihmisten kehotuksista tai käskyistä.

Viennan yliopiston tutkimuksessa 260 eri koirarotujen edustajaa opetettiin etsimään piilotettu herkku kahdesta peitetystä ruokakupista. Koiralle ennestään tuntematon henkilö koski ruoalla täytettyä kulhoa ja kehui sitä koiralle. Koirat vaikuttivat luottavan henkilöön ja seuraavan hänen signaalejaan.

Tämän jälkeen toinen henkilö siirsi ruoan ruokakupista toiseen. Osassa tapauksissa tilannetta oli seuraamassa kokeen ensimmäisen osion ennestään tuntematon ihminen, toisessa ei. Molemmat yrittivät suositella koirille tyhjää kulhoa.

Koirat eivät noudattaneet ihmisen neuvoa, mikäli hän ei ollut paikalla ruoan vaihdon aikana. Puolet koirista ei noudattanut henkilön neuvoa, mikäli hän oli ollut näkemässä ruoan vaihdon ja suositteli siltikin väärää ruokakuppia. Tutkijoiden mukaan tämä todisti niiden tietävän ihmisten valehtelevan niille, eivätkä siksi uskoneet suosittelua.

Sama tutkimus on Phys.org-sivuston mukaan aikaisemmin tehty simpansseille ja alle viisivuotiaille lapsille. Tutkijoiden mukaan sekä pienet lapset että apinat uskoivat herkemmin ilmeisiä valheita.