Lapset seksuaalisen houkuttelun kohteena netissä – ota aina yhteyttä ammattilaisiin

Digi · Terhi Piiroinen

Pelastakaa Lapset käynnisti taannoin tiedotuskampanjan, koska järjestö oli huolissaan mahdollisista ilmoittamatta jäävistä grooming-tapauksista. Järjestö haluasi kampanjan avulla lisätä sekä lasten ja nuorten että aikuisten tietoisuutta oikeuksistaan ja mahdollisuudesta ilmoittaa Nettivihje-palveluun kohtaamastaan alaikäiseen kohdistuvasta epäasiallisesta käytöksestä verkossa.

Eilen Suomessa viranomaiset varoittivat vanhempia ja pyysivät heitä selvittämään mitä lapset tekevät sosiaalisessa mediassa. Suomessa paljastui nimittäin tapaus, jossa lapseksi esittäytynyt aikuinen mies oli saanut suuren määrän lapsia lähettämään itsestään seksuaalista materiaalia. Viranomaiset pyytävät vanhempia opettamaan lapsille esimerkiksi kuvakaappausten ottamisen, jotta mahdollisista ahdistelusta saadaan todisteita.

Pelastakaa Lasten Nettivihje vihjepalvelussa kuka tahansa voi jättää ilmoituksen internetissä olevasta lapsiin kohdistuvasta materiaalista tai lapsen seksuaaliseen houkutteluun liittyvästä toiminnasta. Nettivihje auttaa myös, mikäli lapsen alastonkuva on lähtenyt kiertämään verkossa tai mikäli epäilee törmänneensä seksuaaliväkivaltaan liittyvään ihmiskauppaan.

Pelastakaa Lapset kantaa erityistä huolta siitä, että osa groomingiin liittyvistä tapauksista voivat jäädä selvittämättä, koska lapsia ja nuoria ei ole etukäteen neuvottu toimimaan tilanteissa, joissa he saavat hämmentävältä tai pelottavalta tuntuvia viestejä verkossa. Lapsi ei välttämättä tiedä, että tällaisista tilanteista tulee aina kertoa aikuiselle riippumatta siitä, kuinka lapsi on itse reagoinut yhteydenottoihin.

– Niissä tilanteissa, joissa lapsi kokee itse syyllisyyttä asiasta, saattaa lapsi jättää kertomatta aikuiselle kuten, jos lapsi on itse vastannut viesteihin, lähettänyt tai vastaanottanut jotakin, mikä lapsesta tuntuu nololta. Lapsi voi syyttää itseään ja pelätä hänelle mahdollisesti koituvia seuraamuksia, vaikka vastuu ei koskaan ole lapsen. Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi tietää, että ilmoituksen voi aina tehdä turvallisesti esimerkiksi meidän Nettivihje.fi -sivustollamme, sanoo asiantuntija Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapsista.