Isoviha päättyi 300 vuotta sitten – rauhaa juhlitaan Uudessakaupungissa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Venäjä ja Ruotsi solmivat suuren Pohjan sodan ja Isonvihan päättymisen jälkeen Uudenkaupungin rauhan 30. elokuuta vuonna 1721. Vajaan kuukauden kuluttua sopimuksesta tulee siis kuluneeksi 300 vuotta. Rauhan kolmesataavuotispäivää juhlitaa Uudessakaupungissa.

Rauhaa juhlistetaan koko elokuun ajan teematoreilla lauantaisin Uudessakaupungissa. Lauantaina 7.8. järjestettävällä Rauhantorilla Uudenkaupungin rauhaan, sen vaikutuksiin ja historiaan pureutuu toimittaja Pirkko Arstila vieraineen. Saman päivän ohjelmassa on myös Granger Simmonsin vetämä kansainvälinen ruokatori sekä monikulttuurinen iltapäivä keskusteluineen ja ohjelmanumeroineen.

Rauhankuukauden tapahtumatarjonta huipentuu elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävään ohjelmaan. Tuolloin kaupunkikuvassa voi nähdä vieraita 1700-luvun alusta, muiden muassa ruotsalaissotilaita eli karoliineja sekä vaimoväkeä. Historialliset yhdistykset elävöittävät rauhanajan tapahtumia ja elämää Uudenkaupungin keskustassa koko viikonlopun ajan. Rauhanpuistoon pystytettävään leiriin pääsee tutustumaan myös yleisö.