Suomi-koulujen opettajia on jo 48 maassa – vahvistavat lasten kulttuuria ja kieltä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomi-koulut ovat kielikouluja, joissa annetaan suomalaistaustaisille lapsille täydentävää opetusta suomenkielessä sekä tutustutetaan heitä suomalaiseen kulttuuriin. Kouluja on maailmalla noin 140 ja niissä opiskelee yli 4.000 ulkosuomalaislasta ja -nuorta. Vanhin edelleen toiminnassa oleva Suomi-koulu on Toronton Suomen Kielen Koulu, joka on perustettu vuonna 1960.

Ensimmäinen eurooppalainen Suomi-koulu oli vuonna 1972 perustettu Lontoon suomalainen lauantaikoulu. Nykyään Suomi-kouluja on ympäri maailman: Reykjavikista Melbourneen ja Dublinista Dubain ja Tokion kautta Los Angelesiin ja Santiago de Chileen!

Tänä päivänä kielellinen ja kulttuurinen identiteetti on entistä tärkeämpi selviytymisen ja jaksamisen lähde. Suomi-koulut rohkaisevat ja motivoivat ulkosuomalaislasten vanhempia suomen kielen käyttöön ja arvostamiseen ulkomailla. Koulut ovat merkittävä tuki ulkosuomalaislasten kielellisessä kehityksessä ja monikielisyyskasvatuksessa.

Suomi-koulut toimivat myös ulkosuomalaisten kohtaamispaikkoina, joissa lasten kielen opetuksen rinnalla vanhemmilla on mahdollisuus tavata toisia suomalaisia, keskustella suomeksi, saada lainaksi suomenkielisiä kirjoja ja juhlia yhdessä lasten kanssa perinteisiä suomalaisia juhlia.