Muista turvallisuus vesillä! Hellekesä synkensi heinäkuun hukkumistilastot

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesä- ja heinäkuun poikkeuksellisen helteiset säät innostivat suomalaisia viettämään aikaa ulkona. Valitettavasti lämpimät ilmat näkyivät myös synkällä tavalla hukkumistilastoissa. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto SUH kertoo Suomessa hukkuneen heinäkuussa 35 ihmistä.

Neljätoista hukkumista tapahtui uidessa, kuusi vesiliikenteen yhteydessä, kolme veteen putoamisen yhteydessä ja kahdessatoista tapauksessa tapahtumien kulkua ei tiedetä. Kyseessä oli synkin heinäkuun hukkumisluku sitten vuoden 2011, jolloin heinäkuussa hukkui jopa 44 ihmistä. Vuosittain Suomessa hukkuu 100-150 ihmistä, joista noin puolet ovat alkoholin vaikutuksen alaisina.

Vesistöissä tapahtuvien tapaturmien suuri määrä selittyy ainakin osittain säillä, jotka ajoivat ihmiset vilvoittelemaan veden äärelle. SUH:n asiantuntija Niko Nieminen toteaa kesän vaarallisimpien tekijöiden olevan humala, helle ja huolimattomuus. Vaikka helteet vaikuttavat olevan jo takana päin, muistutetaan ihmisiä edelleen olemaan tarkkana vesillä.

– Paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen uintia ja vesille lähtemistä. Uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Aina kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Päihtyneenä pysytään rannalla ja turhia riskejä tulee välttää. Suurin osa hukkumiskuolemista on ehkäistävissä, Nieminen kertoo tiedotteessa.