Sanna Marinin hallitus leikkaamassa rajusti audiovisuaalisen kulttuurin tukea: ”Tyrmistyttävä virhe”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisen audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee alan ammattilaisia tekijänoikeusvaroilla. Varat tulevat pääasiassa yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta. Nyt Sanna Marinin hallitus on leikkaamassa audiovisuaalisen alan tukea merkittävästi, ja alan ammattilaiset nimittivät esitystä alalle kuolettavaksi.

– Perjantaina julkistetussa valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa yksityisen kopioinnin hyvityksen tasoa ehdotettiin leikattavan 11 miljoonasta eurosta 7 miljoonaan euroon. Näin siitä huolimatta, että opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotti hyvityksen tason pitämistä ennallaan Yksityisen kopioinnin hyvityksen kokonaissummasta on kulkenut AVEKin kautta av-alalle vuosittain noin 2,5 miljoonaa euroa. Summa on suunnattu tukina uusien teosten tekemiselle, täydennyskoulutukselle, kansainvälistymiselle sekä festivaaleille ja tapahtumille, AVEK kommentoi.

Monet suomalaiset elokuvat ja lyhytelokuvat ovat AVEKin tukemia tuotantoja. Tällaisia ovat olleet muun muassa monet Cannes-voittaja Juho Kuosmasen elokuvista. AV-arkki ja Dokumenttikilta julkaisivat kesäkuussa yli sadan av-alan toimijan tukeman kannanoton AVEKin tulevaisuuden puolesta. Tämän jälkeen avattiin kaikille avoin adressi, joka keräsi lähes tuhat allekirjoitusta. Vetoomukset toimitettiin valtiovarainministeriöön, työ- ja elinkeinoministeriöön sekä opetus- ja kulttuuriministeriöön elokuun alussa.

– Valtiovarainministeriön budjettisuunnitelma osoittaa, ettei av-alan ääntä ole siellä kuultu. Yksityisen kopioinnin hyvityksen dramaattinen leikkaaminen ilman järjestelmän uudistamista hallitusohjelman lupausten mukaisesti on uskomattoman lyhytnäköistä. Tarvitsemme jatkuvuutta, ennakoitavuutta ja vakaata tukijärjestelmää, jotta audiovisuaalinen kulttuuri voi Suomessa kehittyä. Onneksi tämä tyrmistyttävä virhe voidaan vielä korjata budjettiriihessä, AVEKin johtaja Ulla Simonen kommentoi.