Tomaatti on vuoden 2022 vihannes – suomalainen syö 12 kiloa vuodessa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Tomaatti on maailman eniten viljellyin vihannes. Erityisen paljon sitä kasvatetaan Pohjois-Afrikassa, Kanariansaarilla ja eteläisen Euroopan maissa, joista muun muassa Italian keittiö perustuu pitkälti tomaatin monipuolisiin ominaisuuksiin. Suomalaiset syövät tuoreita tomaatteja noin 12 kiloa vuodessa per henkilö.

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat valinneet tomaatin vuoden 2022 vihannekseksi. Tomaatit sopivat moneen päivittäiseen ruokahetkeen joko sellaisenaan tai kypsytettyinä. Tomaattien miellyttävä hapokkuus, makuaineet ja makeussopivat niin kasvis-, kala- kuin liharuokien joukkoon. Esimerkiksi tuoretomaattikastikkeella saadaan kevennettyä maukkaalla tavalla ruoka-annoksia.

Kokonaiskulutuksesta kotimaisten tomaattien osuus on 60 prosenttia. Suomessa tomaatteja viljellään yli 41 miljoonaa kiloa ympärivuotisesti kasvihuoneissa. Tomaatit kuuluvat perunan tapaan koisokasveihin ja ovat kotoisin Etelä- Amerikasta, missä intiaanit ovat valikoineet parhaita villikantoja viljeltäväksi. Eurooppaan tomaatti levisi jo 1500-luvun alussa löytöretkien seurauksena.