Nyt herkutellaan ruusukaalilla – syöpää ehkäisevä sesonkiruoka

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruusukaalia viljellään Suomessa ammattimaisesti muutaman kymmenen hehtaarin alalla. Satokauden tuoreet ruusukaalit ovat ilmestyneet kauppoihin, ja niihin kannattaa nyt tarttua. Viljelijät lupaavat, että jos syksyn säätilanne jatkuu suotuisana, satoa saadaan ehkä riittämään jouluun saakka. Ruusukaalissa on hyvää kaikki: ulkonäkö, maku, ravintoarvo ja soveltuvuus nauttia siitä monin eri tavoin.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry vinkkaa, että perinteisesti ruusukaalia on Suomessa totuttu käyttämään kypsennettynä liharuokien lisäkkeenä. Syksyllä on varaa valita ruusukaalin seuraan porsaan- ja naudanpaistien lisäksi riistalihaa ja karitsaa. Ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi hirvi- ja peurapaistien lisäkkeiksi.

– Kypsennä ruusukaalit suolalla maustetussa vedessä. Kun teet kantaosaan ristiviillon, ajaksi riittää viisi minuuttia. Nauti joko heti tai jäähdytä välittömästi kylmässä vedessä, jolloin ruusukaalien väri kirkastuu. Jäähdytetyt, kypsennetyt ruusukaalit ovat mainio salaattien aines.

Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali. Se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, ja etenkin C- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista mm. folaattia. Ristikukkaiset kasvit, joihin kaalit kuuluvat, on havaittu hyödyllisiksi osana syövän ennaltaehkäisyä, tietenkin osana monipuolista ruokavaliota.