Tutkimus: Viikingit vierailivat Pohjois-Amerikassa jo tuhat vuotta sitten

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viikingit viettivät aikaa Pohjois-Amerikassa jo 500 vuotta ennen Kristoffer Kolumbusta. Tuoreen tutkimuksen perusteella viikingit vierailivat nykyisessä Kanadan Newfoundlandissa jo tuhat vuotta sitten, vuonna 1021. Monet tutkijat ovat jo pitkään epäilleet, ettei Kolumbus ollut ensimmäinen Pohjois-Amerikkaan Atlantin yli matkustanut eurooppalainen.

Nyt asia vaikuttaa saaneen varmuuden Hollannin Groningenin yliopiston analysoitua Newfoundlandin L’anse aux Meadowsista löytyneitä viikinkirakennelmien jäänteitä. Radiohiiliajoituksen perusteella rakennelmat oli valmistettu vuonna 1021 kaadetusta puusta. Tutkijat päättelivät myös kaivauksista löydetyistä puupalasista niiden olleen käsitelty metallisilla työkaluilla, joita alueella asuneiden alkuperäiskansojen ei tiedetä tuolloin käyttäneen.

Grönlannista matkustaneiden viikinkien uskotaan NBC-uutissivuston mukaan asuneen L’Anse aux Meadowsissa 3-13 vuotta. Tutkijoiden tarkoituksena on jatkaa alueelta löydettyjen puuesineiden analysointia.