Näin vietät turvallisesti uutta vuotta koiran kanssa

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka uudenvuodenaatto on ihmisille tyypillisesti iloinen juhlapäivä, voi se olla koirille painajainen. Monet koirat pelkäävät ja streessaavat ilotulitteiden aiheuttamia kovia ääniä ja kirkkaita välähdyksiä.

Nyt Kennelliitto opastaa, kuinka uutta vuotta voi viettää turvallisesti koiran kanssa. Koska raketteja säikähtänyt koira on vaarassa paeta, voi lenkillä käyttää samanaikaisesti sekä omistajan yhteystiedoilla varustettua kaulapantaa että valjaita. Kotona on syytä tarkkailla, ettei pelästynyt koira karkaa esimerkiksi raollaan olevasta ovesta.

Koiraa ei kannata ottaa mukaan katsomaan ilotulituksia vaikka se ei vaikuttaisi pelkäävän niitä. Jos koira vaikuttaa pelkäävän kovia ääniä ja välkkyviä valoja, voi eläinlääkärin kanssa neuvotella toimenpiteistä ja mahdollisesta rauhoittavasta lääkityksestä.

Kotona koiralle suositellaan varaamaan turvallinen ja rauhallinen tila. Myös kotoinen taustahäly kuten televisio tai musiikki voi helpottaa oloa, ja verhot on syytä vetää ikkunoiden eteen. Koiralle voi myös antaa esimerkiksi herkun tai luun jyrsittäväksi.

Jos koira pääsee karkaamaan, kannattaa yhteyttä ottaa karanneita eläimiä etsiviin järjestöihin. Oman alueen järjestöihin on hyvä tutustua jo etukäteen. Jos koira karkaa, on katoamisilmoitus syytä jakaa mahdollisimman nopeasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.