Julkkiskirkko saattaa saada 35 000 euron sakot – lapset tanssivat ja lauloivat leirillä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Australiasta lähtöisin oleva ja myös aktiivisesti Yhdysvalloissa toimiva julkkisten suosima Hillsong Church on ollut skandaalien keskiössä viime vuoden alkupuolella. Nyt kirkko on joutunut koronakiihkoilijoiden maalitauluksi, koska siellä on aiheutettu pahennusta liittyen kokoontumisrajoituksiin. Teini-ikäiset seurakuntalaiset ovat nauttineet jumalanpalveluksista, joissa on laulettu ja tanssittu. Tämähän on ehdottoman kiellettyä.

Australiassa on järjestetty megakirkon jokavuotinen nuorisoleiri 15–17-vuotiaille. Guardianin mukaan New South Walesin terveysministeriön aluehallinnon osasto on moittinut Hillsongin kirkkoa siitä, että se salli alaikäisten seurakuntalaisten laulaa ja tanssia leirillä. Poliisi on asetettu tutkimaan asiaa ja kirkko saattaa saada 55.000 australian dollarin, eli 35.000 euron suuruiset sakot. Eli elämme maailmassa, jossa voi saada sakot seurakunnan nuorisoleirillä laulamisesta herran vuonna 2022.

Laulaminen ja tanssiminen on tällä hetkellä kielletty kaikilla muilla julkisilla paikoilla koronaviruksen varotoimenpiteenä, mutta uskonnolliset kokoontumiset ovat vapautettuja kokoontumiseen liiittyvistä rajoituksista New South Walesissa. Tarkoituksena on, että ihmiset saavat rukoilla yhdessä. On varmaan turha perustella, miksi moni kaipaa tällä hetkellä yhdessäoloa, lohtua, iloa ja turvaa – puhumattakaan nuorison tarpeesta ja oikeudesta ystäviin sekä harrastustoimintaan.

Sosiaaliseen mediaan julkaistuilla videoilla leirille kokoontuneiden nuorten on nähty tekevän paljon muutakin kuin kerääntyvän rukoukseen. He ovat musisoineet yhdessä onnellisen näköisenä. Tämä jos mikä on saanut osan ihmisistä kateelliseksi ja vihamieliseksi. He ovat verranneet menoja festivaaleihin. Nuorten henkinen hyvinvointi ja sosiaalinen elämä ovat ilmeisen vaarallisia aikana, jolloin maailmalla jyllää pääasiassa iäkkäitä ja monisairaita ihmisiä vakavasti vahingoittava virus. Koko kansakuntaa kohdellaan samalla tavalla kuin riskiryhmiä, vaikka tilastojen mukaan keskimäärin 99 prosenttia virukseen sairastuneista paranee. Kaksi vuotta pandemian keskellä elämistä on todella pitkä aika lapsen ja nuoren elämässä.

Hengelliset yhteislaulut olivat kirkon tiedotuksen mukaan hyvin pieni osa koko leiriä. Kirkolliset kokoontumiset tapahtuvat ilman alkoholia. Kaikkien ihmisten elämää on rajoitettu ankarasti ja valtaosa hyvinvointivaltion väestöstä on rokotettu virusta vastaan. Silti tautitapauksia on enemmän kuin koskaan aiemmin, joten on perusteltua kysyä, kuinka paljon nykyisistä rajoituksista ja toimenpiteistä on hyötyä niiden aiheuttamiin haittoihin nähden? Nyt jaetaan jo sakkoja lasten leirillä tapahtuneesta laulutuokiosta. Koronavirus on lapsille ja nuorille yleensä lieviä oireita aiheuttava ja tavallisen flunssan kaltainen tauti.

Yhä useampi asiantuntija suosittelee, että sairaat ja flunssan oireita tuntevat ihmiset jäävät kotiin heidän koronapassinsa statuksesta riippumatta. Rokotettu ei välttämättä tarkoita, että olisi automaattisesti myös terve. Se tarkoittaa, että on todennäköisesti paremmin suojautunut. Kun kipeät jäävät kotiin matalalla kynnyksellä, estetään tautia leviämästä. Näin on toimittu aina muidenkin tartuntatautien kohdalla, eikä ole soveliasta lähteä julkisille paikoille yskimään ja niistämään, vaikka kehossa olisi kaikki tarjolla olevat rokotteet influenssasta denguetautiin.

Kaikkien terveiden ihmisten tulisi jo tässä vaiheessa voida elää normaalisti. Riskiryhmät tulee suojata jatkossakin erityisellä huolellisuudella. Tämä takaisi sen, että elämänsä alkuvaiheessa ja yhteisöllisyyttä kaipaavat nuoret saisivat vapaasti laulaa ja tanssia seurakunnan leirillä ilman yleistä paheksuntaa tai ukaasia jättisakoista. Ihminen on lapsi ja nuori vain kerran elämässään.