Psykopaatit nukkuvat kuin pikkulapset – omatunto ei soimaa edes unessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Noin kaksi prosenttia väestöstä on psykopaatteja. On arvioitu, että vakavista rikoksista noin puolet on psykopaattien tekemiä. Kyseessä on luonnehäiriö, jolloin ihmiseltä puuttuu syyllisyyden tunteet, katumus ja empatia eli myötäelämiskyky.

Terveyskirjasto Duodecimin mukaan psykopaatit kykenevät tekemään raakoja ja vakavia rikoksia ilman, että se järkyttäisi heidän mieltään tai saisi omantunnon soimaamaan. Psykopaatit ovat usein itsekeskeisiä ja impulsiivisia. Heidän päivärytminsä saattaa olla vinksallaan, jolloin he hakevat esimerkiksi jännitystä elämäänsä yöaikaan tapahtuvista toimista – kuten rikoksista ja irtosuhteista. Kun he nukkuvat, he nukkuvat erinomaisesti.

Psykopaateilla ei ole yleensä uniongelmia, vaan heidän nukkumisensa on tutkimusten mukaan levollista ja sikeää. Heille saattaa riittää huomattavasti muita vähempi unen määrä, mutta ne harvat tunnit ovat laadultaan erinomaisia.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on kertonut teoksessaan Pahuuden anatomia, että psykopaateilla on hidas aivosähkötoiminta. Psykopaateilla saattaa tästä syystä olla krooninen ikävystyneisyys tavanomaisissa tilanteissa. Samasta syystä psykopaattien uni on myös levollista, kuin pikkulapsilla. Eivätkä omatunto tai ahdistus johda sängyssä pyörimiseen, koska sellaisia ei ole.