Skotlannista löydettiin suurin jurakaudella elänyt lentolisko

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Skotlannin Skye-saarella on tehty merkittävä fossiililöytö. Tutkijat löysivät Rubha nam Brathaireanista muinaisen lentoliskon hyvin säilyneen fossiloituneen luurangon. Fossiilia on tutkittu vuodesta 2017 lähtien.

Aikaisemmin tuntematon lentoliskolaji sai nimekseen Dearc sgiathanach, joka tarkoittaa sekä siivekästä matelijaa että Skyestä kotoisin olevaa matelijaa. Kyseessä oli suurin tunnettu jurakaudella elänyt lentolisko. Sen siipienväli oli The Guardian -lehden mukaan yli 2,5 metriä.

Edinburghin yliopiston professori Steve Brusatten mukaan löydös viittaa siihen, että lentoliskojen koko alkoi kasvaa luultua aikaisemmin jurakaudella. Myöhemmällä liitukaudella eli jo lähes hävittäjälentokoneiden kokoisia lentoliskoja.

Löydetty yksilö oli tutkimusten perusteella vasta nuori. On siis mahdollista, että lajin edustajien siipienväli saattoi kasvaa yli kolmimetriseksi.