Andy Warholin Marilyn Monroe -taideteos myytiin 195 miljoonalla dollarilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman tunnetuimpiin taideteoksiin lukeutuva Andy Warholin Marilyn Monroe -muotokuva on huutokaupattu. Taiteilijan vuonna 1994 luoma muotokuva myytiin Christie’s-huutokaupassa New Yorkissa ujteems’ 195 miljoonan dollarin, eli lähes 185 miljoonan euron hintaan.

Huutokaupassa rikottiin kaksi ennätystä. Shot Stage Blue Marilyn -nimellä tunnettu maalaus on sekä kalleimmalla hinnalla myyty 1900-luvulla tehty taideteos että kalleimmalla hinnalla myyty yhdysvaltalaistaiteilijan luoma teos. Teoksen myyntihinnan tosin odotettiin etukäteen kohoavan jopa 200 miljoonaan dollariin.

New York Post -lehden mukaan ostaja on taidekauppias Larry Gagosian. Huutokaupassa kerätyt tulot menevät Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich -säätiölle. Säätiön tavoitteena on avustaa lasten terveys- ja opetusohjelmia.

Huutokaupattu Shot Stage Blue Marilyn on yksi viidestä erivärisestä Marilyn Monroe -muotokuvasta, jotka Warhol loi vuonna 1964, kaksi vuotta kuuluisan elokuvatähden kuoleman jälkeen. Sarjan teokset ovat vaihtaneet omistajia vuosikymmenten aikana eri summista. Esimerkiksi nyt huutokaupattu versio myytiin vuonna 1967 vain 5 000 dollarilla.