Eläkepäiviksi Euroopan ulkopuolella? Täällä elät rantaelämää sopuhintaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Moni haaveilee eläkepäivistä aurinkoisilla rannoilla. Useimmat suomalaiset suuntaavat ulkomaille muuttaessaan joko Espanjaan tai esimerkiksi Yhdysvaltojen Floridaan. Vaihtoehtoja voi löytyä myös muualta maailmalta ja vieläpä edullisella hintatasolla.

Yhä useammalla on unelmaa päästä eroon päivittäisestä ruuhkasta ja asettua johonkin rauhalliseen paikkaan asumaan. Rannan läheisyys on yksi suosituimmista unelmista. Esimerkiksi Ecuadorissa on viisataa kilometriä rantaviivaa, viehättäviä kalastajakyliä ja kohtalaiset sääolosuhteet. Sujuvan joukkoliikenteen ansiosta kaupungeissa ei tarvitse omaa autoa.

Keski-Amerikassa sijaitseva Nicaragua on Karibianmeren ja Tyynenmeren rannoilla, joten siellä on runsaasti meren ranta-aluetta, jokien, järvien ja sademetsien lisäksi. Elinkustannukset ovat alhaiset. Huomionarvoista on se, että eläkeläisille on tarjolla asumisvaihtoehtoja, jotka vaativat vähintään 600 euron suuruista kuukausituloa.

Thaimaassa on myös alhaiset elinkustannukset. Eläkeviisumit ovat saatavilla vähintään 50-vuotiaille, joilla on voimassa oleva passi, taustatarkastus tehtynä ja tarpeeksi suuri tulotaso. Vietnam on myös oiva vaihtoehto, mutta maassa on rajoitettu ulkomaalaisten oikeutta maanomistukseen. Vuokraamalla voi kuitenkin saada upean rantahuvilan huokeaan hintaan.

Belizessä osataan puhua sujuvasti englantia. Siellä on myös käytössä Qualified Retired Person Residency Program, jonka turvin eläkepäivien aloittaminen maassa helpottuu. Kun puhutaan edullisista asumiskustannuksista, kiinnittyy katse Kolumbiaan. Siellä on edullista asua, eikä terveydenhuollossakaan ole moittimista. Listalle pääsee myös Meksiko, ja etenkin sen länsiranta Tyynellä valtamerellä. Meksikoon vaaditaan kuitenkin hieman korkeammat kuukausitulot, jotta sinne voi mennä eläkepäivistä nautiskelemaan.

Lähde: Travel and Leisure