Tutkimus vahvisti: Naiset yhtä taitavia pelialalla kuin miehet

Digi · Terhi Piiroinen

Naiset pelaavat videopelejä lähes yhtä paljon kuin miehet, mutta vakavasti otettavan pelaajan identiteetti on yhä hyvin miehinen ja kapea. Pelaaviin naisiin liittyy erilaisia ennakkoasenteita. Naiset joutuvat hivenen joustamaan saadakseen arvostusta tasavertaisesti.

Tuore Jyväskylän yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteistutkimus osoittaa, että pelialalla uraa luovat naiset kokevat, että hyväksynnän ja menestyksen saavuttaminen edellyttää perinteisen miespelaajan roolin omaksumista.

– Tämä gamer-identiteetti siirtyy myös työelämän puolelle. Haastatteluissa naiset lähtivät usein liikkeelle siitä, etteivät ole oikeita gamereita tai pohtivat, mitä neuvotteluja sellaiseksi tulemiseen liittyy. Naiset olivat joutuneet työhaastatteluista lähtien todistelemaan omaa osaamistaan ja omistautumistaan peleille paljon miehiä enemmän, yliopistonopettaja Marke Kivijärvi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kertoo.

Aiempien tutkimusten valossa naiset pelaavat videopelejä lähes yhtä paljon kuin miehet. Siitä huolimatta pelifirmojen työntekijöistä on vain noin viidennes naisia, sekä Suomessa että maailmalla.

– Pelien luomiseen tarvitaan valtavasti osaamista ohjelmoinnista ja tarinoiden kirjoittamisesta musiikin luomiseen ja hahmosuunnitteluun. Siitä huolimatta alalla elää vahvana mielikuva siitä, että hyvä pelikehittäjä on yhtä kuin koodari tai intohimoinen pelaaja, Kivijärvi sanoo.

Naisia on pelifirmoissa eniten markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon tehtävissä sekä graafisen alan tehtävissä, esimerkiksi artisteina. Haastatellut naiset tunnistivat hyvin normit, joita uralla etenemiseen ja johtajuuteen vaaditaan: kehollisen ja henkisen vahvuuden ja periksiantamattomuuden.