Eduskunnalle nimikkonorppa – Phs196 on nyt ”Rouva Puhemies”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itä-Suomen ylipiston saimaannorppatutkimus on luovuttanut eduskunnalle oman nimikkinorpan. Saimaan Haukivedellä asuva norppanaaras tunnettiin aiemmin koodinimellä Phs196. Eduskunnan Love Saimaa -ryhmän ansiosta sen nimi on virallisesti Rouva Puhemies.

– Eduskunta säätää suojelua koskevat lait ja on ainutlaatuinen instituutio, demokratiamme keskeisin elin, jolla on paljon omaa sanastoakin. Esimerkiksi termiä ”puhemies” ei käytetä muualla. Norpan nimessä yhdistyy hauskalla tavalla eduskunta ja luonnonsuojelu, kuvailee Love Saimaa -ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Holopainen tiedotteessa.

Rouva Puhemies tuli tunnetuksi tutkijapiireissä vuonna 2015, jolloin se kuvattiin ensi kertaa Linnansaaren läheisessä saaristossa. Lajilleen tyypillisesti kotiseutu-uskollinen norppa on tavattu alueella lähes vuosittain. Rouva Puhemiehen tiedetään synnyttäneen ainakin kaksi kuuttia.

Nimikkonorpalla halutaan kiinnittää eduskunnan ja koko Suomen huomio uhanalaisen lajin asemaan ja sen elinympäristön Saimaan merkitykseen koko maalle. Saimaan norppasaaristoa ollan myös hakemassa UNESCOn maailmanperintökohteeksi.