Sairauspoissaolot ennätyskorkealla Suomessa – älä rasita työterveyttä flunssan takia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mehiläisen yli 550.000 työterveyden henkilöasiakkaan data osoittaa, että sairauspoissaolojen kasvu jatkui viime vuonna pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalla. Sairauspoissaolopäivien määrä kasvoi viime vuonna tammi-lokakuussa jopa 10,5 prosenttia yhtä työntekijää kohden. Määrä on valtava ja aiheuttaa rasituksen yrityksille, mutta pahentavat työvoimapulaa erityisesti palvelu- ja hoiva-aloilla.

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat tällä hetkellä kaikki hengitystieinfektiot. Niistä johtuvien poissaolojen määrä kolminkertaistui tammi-lokakuussa 2022. Mehiläisen mukaan 4–10 päivän pituisia poissaolojaksoja oli yli 3,5-kertaisesti enemmän.

– THL:n suositus on, että lieväoireinen koronainfektio ei vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon. Työpaikoilla olisikin palattava koronaa edeltäviin käytäntöihin, joissa työntekijä ja esihenkilö sopivat omailmoitus-menettelyllä mahdollisuudesta olla akuutin hengitystiesairauden vuoksi pois työstä päivä kerrallaan, toteaa Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Sirkku Martti.