THL: Koronan Kraken-varianttia havaittu myös Suomessa

Terveys · Tim Isokivi

Maailmalla on levinnyt loppuvuodesta alkaen jälleen uusi koronaviruksen muunnos. Omiokronvariantin helposti tarttuva alalinja XBB.1.5 tunnetaan myös antiikin tarujen merihirviöön viittaavalla Kraken-nimellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan XBB.1.5 -variantista on tehty ensimmäinen havainto Suomessa. THL:n johtavan asiantuntijan Carita Savolainen-Kopran mukaan virusmuunnoksen esiintyminen Suomessa oli lähinnä ajan kysymys. Alalinjan virus voi levitä nopeasti, mutta sen ei pitäisi olla aiempia variantteja vaarallisempi.

– Alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi, ja kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikron variantit, XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa. Tällä hetkellä sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia, ja rokotesuoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta, Savolainen-Kopra kertoo tiedotteessa.

XBB.1.5 eli Kraken-alalinjasta tehtiin ensimmäiset havainnot lokakuussa 2022 Yhdysvalloissa. Voimakkaasti levinnyttä varianttia on sittemmin esiintynyt myös Iso-Britanniassa ja monissa EU-maissa.