Alkon myymien juomien määrä romahti viime vuonna

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alkon myyntimäärät vähenivät vuoden 2022 aikana huomattavasti. Alkosta ostettiin viime vuonna yhteensä 80,3 miljoonaa litraa juomia. Määrä oli 9,9 prosenttia pienempi kuin vuonna 2021.

Viinien myyntilitrat laskivat 11,2 prosenttia, väkevien 6,8 prosenttia ja panimotuotteiden 10,2 prosenttia. Alkoholittomien juomien myynti oli sen sijaan viime vuoden tasoa. Asiakaskäyntejä oli reilut 52 miljoonaa, noin kuusi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.

– Verrokkivuoden 2021 myynneissä näkyy meillä koronan vaikutus. Viime vuonna koronapandemiaan liittyvien rajoitusten purkaminen palautti arviomme mukaan alkoholin myyntiä ravintola-anniskeluun ja matkailun lisäännyttyä myös alkoholin matkustajatuonti on lähtenyt kasvuun. Tämä näkyy meidän myynnissämme, kertoo liiketoimintajohtaja Kari Pennanen tiedotteessa.

Pennasen mukaan heikentynyt taloustilanne ja hintojen nousu ei näy viime vuoden myyntiluvuissa. Tuotteiden hintojen nousun kuvaillaan pysyneen maltillisena, noin 2,3 prosentissa.

Alkon tiedotteen mukaan viinien myynissä tapahtui vuonna 2022 historiallinen käänne, sillä valkoviinejä myytiin punaviinejä enemmän. Valkoviinejä myytiin 20,7 miljoonaa litraa ja punaviinejä 20,4 miljoonaa litraa. Edellisen kerran valkoviinien myynti ohitti punaviinin vuonna 2001.