Tänään myydään ennätysmäärä kukkakimppuja ja suklaarasioita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Antiikin Roomassa on juhlittu helmikuun 14. päivä surmatun Valentinus-piispan merkkipäivää. Nykyään ystävänpäivä on kaupallinen juhla, jossa hemmotellaan ystäviä ja läheisiä korteilla tai makeisilla. Muualla maailmalla ystävänpäivä on enemmän liitetty rakkauteen ja pariskuntien suhteen juhlistamiseen.

Kauas on tultu hedelmällisyyden juhlasta, Lubercaliasta, jolloin annettiin uhrilahjoja ja suoritettiin paritusriittejä. Nykyään käydään lähikaupassa hakemassa kukkakimppu ja suklaarasia. Esimerkiksi Lidl-kauppaketjun mukaan yleisin ystävänpäivän lahja näyttää löytyvän kukkaosastolta. Leikkokukkien kysyntä jopa viisinkertaistuu edelliseen viikkoon verrattuna. Toinen klassikkolahja löytyy herkkuhyllystä. Konvehtirasioiden kysyntä lisääntyy selvästi ystävänpäivää edeltävällä viikolla.

– Kukat ovat selvästi suosittu lahja niin omalle rakkaalle kuin ystävillekin. Ajankohtana ystävänpäivä sattuu myös sopivasti, sillä lähestyvään kevääseen kaivataan piristäviä värejä kotiin, joita kukilla on helppo tuoda. Punainen on tietysti perinteisesti rakkauden väri, joten punaiset kukat ovat suosituimpia, sanoo kukista vastaava valikoimapäällikkö Ville Oinonen.