Vesa-Matti Loirin nimikkoannos paljastettiin – perinteinen suomalaisruoka

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin Töölössä sijaitseva ravintola Elite paljasti taannoin viime vuonna edesmenneen Vesa-Matti Loirin saavan ravintolasta oman kantapöydän ja nimikkoannoksen. Loiri kuului kulttuuriväen kohtaamispaikkana tunnetun ravintolan vakioasiakkaisiin. Nyt Loiri-menun tarkemmat yksityiskohdat on paljastettu.

Loiri-menun alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä valmistettuna. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.

Pääruokana on Loirin perinteinen läskisoosi. Se valmistetaan pitkään haudutetusta sianlihakastikkeesta ja tuppiperunoista. Myös läskisoosi kuului Loirin Vain elämää -ruokalistaan.

– Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan, kertoo Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen tiedotteessa.

Jälkiruokana tarjoillaan Lapin kesä eli lakkaprafait ja kuusenkenkä financier sekä Angerkoski-drinkki. Koko menun hinta on 50 euroa. Läskisoosin voi myös tilata erikseen Eliten klassikot -listalta.