Viranomaiset muistuttavat: Koirat pidettävä kiinni taajamien ulkopuolella

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisi on muistuttanut koiranomistajia mestästyslain mukaisesta koirien kiinnipitoajasta. Koirat on pidettävä kiinni taajamien ulkopuolella 1. maaliskuuta – 19. elokuuva välisenä aikana. Näin pyritään suojaamaan luonnoneläinten lisääntymis- ja pesimärauha.

Yli viiden kuukauden ikäinen koira on pidettää taajaman ulkopuolella kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä maaliskuusta lähtien. Koiraa saa pitää vapaana vain pihamaalla, puutarhassa tai koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella. Järjestyslain mukaan koira on oltava taajama-alueella aina kytkettynä.

Sääntöjä rikkovalle koiranomistajalle voi saada sakot. Jatkuvasti kiinnipitovelvoitetta laiminlyövä koiranomistaja voi menettää lemmikkinsä eläinsuojelulain perusteella, kunnes asia on selvitetty. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kai Vepsäläisen mukaan poliisi on saanut erityisesti viimeisen vuoden aikana yhteydenottoja, joiden mukaan koiranomistajlla ei ole tietoa kiinnipitosäännöksistä.

– Jotkut ulkoiluttavat koiriaan vapaana metsissä sekä pelloilla kiinnipitoaikana. Vapaana juoksevat koirat voivat aiheuttaa häiriöitä ja vahinkoja hätyyttämällä pesiviä lintuja tai lisääntyviä nisäkkäitä, Vepsäläinen kertoo tiedotteessa.