Sinileväennuste: Näillä merialueilla suurin riski

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lämpimien kesien varjopuoli, sinilevä on pian ajankohtainen aihe. Suomen ympäristökeskuksen sinileväennusteen mukaan Suomen merialueilla saattaa olla tänä kesänä laajojen sinileväkukintojen riski. Lämmin ja tyyni sää voi kasvattaa kukinnan voimakkaaksi.

Sinilevälauttojen muodostumisriski on tänä kesänä huomattava Suomenlahdella, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, eteläisellä Selkämerellä ja suurimmassa osassa Saaristomerta. Perämerellä riski on sen sijaan vähäinen. Riskin toteutuminen riippuu sääoloista.

Sinilevän riskiarvio perustuu ympäristökeskuksen mukaan talven typpi- ja fosforimääriin ja ekosysteemimallinnukseen. Sinilevälauttojen muutokset voivat kuitenkin olla nopeita ja runsaus vaihdella pienelläkin alueella paljon. Suomen ympäristökeskus alkaa tiedottamaan tilanteesta viikottain torstaisin elokuun loppuun saakka.

Sinilevä viihtyy lämpimässä vedessä ja tarvitsee kasvuunsa runsaasti valoa. Sen kasvu on hidasta, joten runsas kukinta vaatii parin viikon suotuisia olosuhteita. Sinileväkukintojen huippu ajoittuu merialueella yleensä heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun.